Het wordt een beetje afgezaagd, maar net als voorgaande jaren domineert ASML alle lijsten met Nederlandse ict-bedrijven in het imago-onderzoek. We schreven het vaker: ASML is écht Neerlands trots. Toch beginnen er wel steeds meer Nederlandse bedrijven op de deur te kloppen, maar vooralsnog is ASML de enige die de klok slaat.
Tekst: SANDER HULSMAN Beeld: SHUTTERSTOCK AI
Afas Software is eigenlijk de enige die het ASML nog enigszins moeilijk kan maken. Al is moeilijk wel een erg groot woord, want ASML staat in iedere lijst op nummer 1. Maar Afas is wel op al diezelfde lijsten steevast de nummer 2. Als zakenpartner komt Afas zelfs in de buurt van ASML met een achterstand van ‘slechts’ 13 procent. Ook op het gebied van duurzaamheid kan het enigszins volgen met zo’n 28 procent achterstand en als werkgever staat het op een ‘acceptabele’ afstand van 40 procent. Voor de rest zakt ook Afas Software (dik) door de grens van 50 procent achterstand heen.
Maar Afas hoeft zich nergens voor te schamen, de rest van de deelnemende Nederlandse ict-bedrijven in het imago-onderzoek van Computable en Enigma Research staat op een nog veel grotere achterstand van ASML. Sterker zelfs, alleen Linkit weet twee keer als derde op minder dan 50 procent achterstand te eindigen, en daarmee is het basta.
Basta klinkt misschien wat denigrerend, want eigenlijk doet Linkit het hartstikke goed. De afgelopen jaren stond de ict-dienstverlener wel op de totaallijsten, ergens in de achterhoede, maar op de verkorte Nederlandse lijsten waren ze nagenoeg niet terug te vinden. Tot dit jaar dan, want zoals ook al in het onderzoeksartikel geconstateerd maakt Linkit in 2024 een megasprong in het imago-onderzoek onder ict-bedrijven.
Linkit is eigenlijk in één klap het derde populairste ict-bedrijf van Nederland. Want met één hoofdlijst en zes deellijsten weten zij in het Nederlandse deel toch mooi vijf derde plaatsen in de wacht te slapen. De overige twee klasseringen zijn op plek 4 en 5.
Wat is er verder dan nog te melden over de Nederlandse ict-bedrijven in het imago-onderzoek? Nou, Adyen en KPN verdienen ook nog een pluim. Beide bedrijven verdelen de laatste twee top 3-posities, respectievelijk op het vlak van innovatie en als (potentiële) werkgever. Daarna zijn de restjes eigenlijk op.
Ok, in het onderdeel Neerlands trots presenteren wij in totaal zeven top 10’s. Vier spelers die we ook nog even willen uitlichten zijn Conclusion, Eurofiber, NXP Semiconductors en ASM International. Om met die laatste te beginnen, ASM International weet maar liefst twee keer een top 4-positie te behalen (kennisniveau medewerkers en financiële stabiliteit). Ook behaalt het één vijfde positie, net als Conclusion en Eurofiber. NXP Semiconductor weet één keer een zesde en zevende positie in de wacht te slepen.
Buiten het feit dat de 79 Nederlandse ict-bedrijven in het imago-onderzoek het label ‘Nederland’ hebben meegekregen, verdelen we hen ook op basis van hun kernactiviteit. Deze 79 spelers kunnen dus op slechts één van deze zeven deellijstjes terecht komen.
Uiteraard wint ASML één van deze zeven deellijstjes, te weten die van de semiconductors. Dit is een nieuw lijstje in deze jaargids omdat er tot en met vorig jaar naast ASML en NXP geen semiconductors aan het onderzoek meededen. Dat is in 2024 anders, want naast deze twee spelers vinden we ook ASM International, Besi (BE Semiconductor Industries) en Nexperia in het onderzoek terug. ASM International weet zich op het semiconductor-lijstje zelfs tussen ASML en NXP in te wurmen. Besi en Nexperia volgen op eerbiedige achterstand.
Nu de semiconductors bekend zijn, blijven er nog zes lijstjes over. Als runner-up van Neerlands trots ASML wint Afas Software natuurlijk ook nog een deellijstje. En dit is de lijst met cloud-en software-aanbieders. Afas is hier wel een heel duidelijke nummer 1, het houdt de ‘directe belagers’ Exact, Chipsoft en Wolters Kluwer op ruim 90 procent geïndexeerde achterstand.
Een andere opvallende verschijning dit jaar in het imago-onderzoek onder ict-bedrijven is het al meerdere keren genoemde Linkit. In het Nederlandse deel van het onderzoek neemt het steevast een derde plaats in, maar als we de lijsten op kernactiviteit segmenteren, dan leidt het de lijst van detachering en recruitment. Deze positie is wel enigszins discutabel omdat Linkit zich steeds nadrukkelijker als ict-dienstverlener manifesteert. Doordat het zich veelvuldig op capaciteitsplanning richt, staat Linkit nu nog op deze lijst.
En als we het dan toch over de dienstverleners hebben, dan hebben we het ook gelijk over de langste lijst in het deel van de Nederlandse ict-bedrijven. De lijst met ict-dienstverleners is maar liefst 26 deelnemers lang en kent Conclusion als winnaar. Echter zitten ilionx, Surf (vorig jaar nog de nummer 1) en Axians binnen schootsafstand, dus Conclusion kan niet op zijn lauweren gaan rusten.
Op het gebied van development is de lijst een stuk korter, hier staan slechts vier bedrijven op. Xebia is hier de nummer 1, maar voelt zeer nadrukkelijke de hete adem in de nek van Nedap, dat vorig jaar nog bovenaan dit lijstje prijkte. Schuberg Philis en OutSystems weten hier ook mooie percentages te realiseren waardoor deze vier spelers erg aan elkaar gewaagd zijn.
En dan hebben we natuurlijk nog KPN, zoals gebruikelijk leidt het de lijst infrastructuur/telecom. Waar VodafoneZiggo vorig jaar nog een poging deed om het KPN moeilijk te maken (die poging was weinig succesvol met een indexatie van nog geen 24 procent), daar doet de nummer 2 van 2024 het een stuk beter. Eurofiber beperkt de achterstand namelijk tot 57 procent.
En dan hebben we tot slot nog het lijstje wederverkoop, waarop we enkele resellers en distributeurs tegenkomen. Dit lijstje kent net als vorig jaar dezelfde vijf deelnemers. Waar PQR vorig jaar Copaco nog van de winst afhield, daar staat deze distributeur dit jaar wel bovenaan. Het wordt gevolgd door Azerty, PQR moet in 2024 genoegen nemen met een derde plek vlak voor HSO.